Становище на Комисия по настаняване по отношение на взето решение на Общо събрание на Студентски съвет

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РЕКТОР,

На 16.01.2018 г. на редовно свикано заседание на Общото събрание на Студентски съвет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бе гласувано и прието предложение, касаещо Комисията по настаняване в общежитията на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Приетата промяна засяга включване на максимален брой на допустими мандати, в които студент на Университета може да членува в Комисия по настаняване, а именно – максимум два. Положително бе гласувано и допълнение към процедурата по избор на членове, което не позволява на студенти, обучаващи се в последна година на своята бакалавърска или магистърска програма, да кандидатстват за членове на Комисията.

Ние – настоящите членове на Комисия по настаняване, се обявяваме категорично против така взетото решение от членовете на Общото събрание на Студентски съвет при Софийски университет “Св. Климент Охридски” поради следните съображения:

На първо място, считаме за редно, преди да бъде разглеждана промяна в процедурата по избор на членове на Комисия по настаняване, тя да бъде сведена до знанието на настоящия екип и да бъде поискано неговото мнение с цел максимална точност и полезност на формулировката на промяната и последващото й прилагане.

Преди състоялото се заседание на Общо събрание на Студентски съвет при Софийски университет “Св. Климент Охридски” на 16.01.2018 г., членовете на Комисия по настаняване не бяхме уведомени за евентуалната промяна и мнението ни не беше взето под внимание. Също така не беше отправена и писмена покана към екипа да вземе участие в заседанието и по-точно в дискусията, състояща се непосредствено преди гласуването на всяка решение.

Ние считаме това отношение на колегите ни за некоректно, тъй като горепосочените промени засягат пряко работата и компетенциите ни. Не бихме искали да приемем, че подобно укриване на информация е опит за манипулация на ръководството на Съвета, спрямо членовете му. Уверяваме Ви обаче, че поради големия процент на новоприети студенти в състава на Съвета, много от ангажираните с гласуване на промяната членове, не са добре запознати с естеството на работа на Комисия по настаняване.

На второ място, относно гласуваната положително промяна – считаме че  при предлагането за гласуване на точката не са взети предвид спецификите на работа в Комисия по настаняване. Поради големия обем и трудността на материята за обучаването на един нов член на Комисията са нужни близо 6 месеца интензивен стаж, което е изключително голяма част от този едногодишен мандат. Тези промени сериозно застрашават приемствеността между членовете, както и доброто им обучение. За сравнение, максималният брой мандати, в които един студент може да членува в Студентски съвет също е два, но всеки мандат е с продължителност две години. Това ни кара да вярваме, че гласуваните от Съвета промени са несправедливи спрямо настоящи и бъдещи членове на Комисия по настаняване, които имат желанието да поемат нелеката задача да носят пряка отговорност за настаняването и обслужването на всички над 6000 студенти, живущи на общежитие на Университета към настоящия момент.

На трето място, относно промяната, засягаща студенти в последен курс на обучението, намираме така гласуваното предложение за абсолютно необосновано и отново несправедливо спрямо колегите ни, които предстои да се дипломират. Всеки човек на минималната за четвърти/пети курс възраст от 23/24 години може самостоятелно да прецени дали би могъл да съвместява процеса по своето дипломиране с полагането на почасов труд в полза на Университета. Студентски съвет при Софийски университет “Св. Климент Охридски” би следвало да насърчава ограничаването на младежка безработица и включването на повече студенти в дейности, свързани с Университета ни, а не обратното. Студентите в последен курс на обучение имат студентски права, което означава, че не би следвало да има пречка за тяхното участие в студентски организации и университетски структури. За сравнение, липсва такова ограничение при избора на членове на Студентски съвет, Комисия по стипендии, Академически съвет (квота – студенти) и Факултетен съвет (квота – студенти) на всички Факултети в структурата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Ние – членовете на Комисия по настаняване, подкрепяме прецизиране на процедурата по избор за членове на Комисия по настаняване в общежитията на Университета, но такова следва да бъде направено след задълбочен анализ, структурен диалог по темата и прозрачно и информирано гласуване.  В този ред на мисли предлагаме промяна на така формулираното предложение за промяна и последвало гласуване в полза:

  1. Промяна на изборите за мандат на Комисия по настаняване по следният начин: вместо ежегодно провеждане на пълни избори за членове на Комисията, всеки семестър да се провеждат частични избори за попълване на квоти, в случай, че такива са освободени в резултата на напускане на някой от членовете на Комисията, или завършване на образованието на даден член.

  2. Премахване на ограничението за студенти в последен курс на обучение, които са лишени от правото си да вземат участие в изборите за членове на Комисията.

Безрезервно вярваме в силата на студентското самоуправление, както и в необходимостта за съвместна работа на различните студентски организации в Университета. Гарантираме, че ако гореспоменатите предложения за промени бъдат приети от колегите ни – членове на Общото събрание на Студентски съвет при Софийски университет “Св, Климент Охридски”, ще бъде подсигурена приемствеността в Комисия по настаняване, която е от първостепенна важност за благоприятна и безпроблемна работа.

Приетите понастоящем промени не са в духа на единството и съвместната работа, към която ние всички трябва се стремим и се чувстваме длъжни да реагираме възможно най-скоро.

Уверяваме Ви, че всички бивши и настоящи членове на Комисия по настаняване сме имали, имаме и ще имаме една единствена цел: да помагаме на студентите при кандидатстването им за общежитие, настаняването и последващото пребиваване там. Денонощната ни работа по време на извършване на класация го е доказала многократно.

Не само вършим съвестно работата си, но и се стараем всяка година да я подобряваме – да обслужваме клиентите си по-бързо и по-ефективно, да премахнем опашките, използвайки иновативни методи и най-вече да оставим студентите доволни от нашата работа.

Смеем да твърдим, екипът ни се състои от млади професионалисти, компетентни и мотивирани за положителна промяна в административното обслужване (и не само) на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Вярваме, че занапред въпроси, касаещи Комисия по настаняване, трябва да се обсъждат наравно от членове на Комисията и от членове на Съвета, а решенията да се взимат с взаимно съгласие. Оставаме отворени към диалог с всички заинтересовани по случая лица.

Комисия по настаняване в общежитията
на СУ „Св. Климент Охридски“

PDF документ с текста